Alles over Kleine Blusmiddelen

www.rhpreventie.nl

 


Een voorbeeld spreekbeurt

Kleurplaten  1, 2, 3.

Brand

Je kunt het waarschijnlijk bijna niet geloven maar meer dan de helft van de branden in huis wordt veroorzaakt doordat mensen onvoorzichtig zijn. Bijna de helft van de branden in huis ontstaat in de keuken, een vijfde ontstaat in de woonkamer.
 
Om te voorkomen dat er in jouw huis brand uitbreekt is het belangrijk om samen met de mensen die bij jou in huis wonen een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Daarnaast is het heel erg belangrijk dat je weet wat je moet doen als er toch brand mocht uitbreken.

Stel dat er toch brand uitbreekt in je huis, wat is dan belangrijk om in je huis te hebben?

·         Rookmelder

·         Vluchtplan

·         Blusmiddelen

 

Wat moet jij doen als er brand is in je huis?

1. Blijf rustig.
2. Houd deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten: doe de deur achter je dicht.
3. Waarschuw de andere mensen in het huis.
4. Vlucht volgens je vluchtplan.
5. Blijf dicht bij de grond.
6. Als je in een flat woont: neem de trap, ga nooit met de lift als er brand is.
7. Bel als je buiten het thuis bent meteen de brandweer op nummer 1-1-2.

Vluchtplan.

Terwijl je ligt te slapen breekt er brand uit in je huis. Het is midden in de nacht en er is een hoop rook door de brand, dan lijkt je huis al snel een doolhof in het donker….Eén van de belangrijkste dingen is dat je rustig blijft en dat je het huis zo snel mogelijk verlaat. Om ervoor te zorgen dat je dit zo snel en veilig mogelijk kunt doen is het erg belangrijk om een vluchtplan te maken.

Wat is een vluchtplan?
Een vluchtplan is een verzameling van afspraken die je samen met de mensen met wie je in een huis woont maakt voor het geval er brand uitbreekt. Door middel van een vluchtplan maak je duidelijk wat de snelste weg is om naar buiten te komen en weet iedereen wat zijn of haar verantwoordelijkheden zijn als er brand uitbreekt.


Tips voor het maken van een vluchtplan:

·         Leg de veiligste en snelste vluchtroute(s) vast, teken deze uit en hang deze op op een duidelijke plek.

·         Maak een taakverdeling, wie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de huisdieren?

·         Maak een afspraak voor een vaste plek waar de huissleutels ALTIJD zijn te vinden, zodat je in ieder geval de deur naar buiten open kunt maken.

·         Als het kan is het het beste om de uitgang aan de straatkant van je huis als eindpunt van je vluchtroute te nemen zodat hulpverleners (bijvoorbeeld de brandweer) je meteen zien.

·         Zorg ervoor dat de vluchtroutes altijd vrij zijn, dus dat er geen fietsen, vuilniszakken of lege flessen in de weg staan.

·         Oefen het vluchtplan met de mensen die in jouw huis wonen zodat iedereen goed weet hoe de vluchtroute eruit ziet.

 

Rookmelders

GetImagerookmelder.jpg (2290 bytes)

Veel mensen vinden de uitslaande vlammen het engst aan een brand, maar wat het meest gevaarlijk is voor mensen en dieren is de rook! De rook die vrijkomt als er brand is bevat een stof die koolstofmonoxide heet, deze rook werkt als een soort slaapgas. Als er dus ’s nachts brand is word je vaak niet wakker omdat de koolstofmonoxide je een beetje suf maakt terwijl je slaapt. Daarom is het hartstikke belangrijk om een rookmelder in je huis te hebben, het gepiep van de rookmelder maakt je wakker waardoor je nog op tijd het huis kunt ontvluchten volgens je vluchtplan!

Een rookmelder hoort natuurlijk te hangen op een plaats waar zoveel mogelijk mensen het gepiep kunnen horen, bijvoorbeeld in de gang. Als je in een groot huis woont is het verstandig te kiezen voor meerdere rookmelders, bijvoorbeeld in iedere kamer één. 

 

Blusmiddelen

Een voorbeeld van een klein blusmiddel dat handig is om bij de hand te houden is een blusdeken. Een blusdeken is een deken die je heel goed kunt gebruiken om een kleine brand te doven. Daarnaast is een blusdeken erg handig als iemands kleding in brand staat. Wanneer je een blusdeken om die persoon heenslaat is het vuur namelijk meteen gedoofd!

De blusdeken is gemaakt van onbrandbaar materiaal, dat betekent dat hij gemaakt is van materiaal dat niet of heel erg moeilijk in brand kan vliegen. Het is belangrijk de blusdeken op een plek in huis te hangen waar iedereen hem weet te vinden. Je kunt de blusdeken kopen bij grote doe-het-zelf zaken of de bouwmarkt

Brandblussers

Bijna overal waar je komt zie je brandblussers en brandslangen hangen.

Brandblussers en brandslangen zijn ervoor bedoeld om een beginnend brandje te kunnen blussen voordat een klein brandje een grote brand wordt. 

Als je  goed  naar een brandblusser kijkt dan zie je dat daar van alles op staat, want niet alle brandblussers kun je zomaar overal voor gebruiken.

Op de gebruiksaanwijzing staat voor welke brandklasse (soort brand) de brandblusser geschikt is.  

Brandklassen.

Op de brandblusser staat aangegeven voor welke soort brand (brandklasse) hij geschikt is.Dit is aangegeven door middel van plaatjes met daarin een symbool en een grote letter   De verschillende branden kunnen worden opgedeeld in vier soorten brand (brandklassen.)

      

In dit plaatje zie je een grote A en een houtvuurtje.Deze brandblusser gebruik je voor vaste stoffen die van oorsprong  uit de natuur komen. Zoals;Hout, papier, stro en kolen.

 

 

   

In dit plaatje zie je een olie vaatje en een grote letter B. Deze brandblusser gebruik je  voor  vloeistoffen, dat zijn bijvoorbeeld: Olie, benzine en alcohol maar ook voor stoffen die bij verwarming vloeibaar worden, zoals: sommige plastics (kunststof) maar ook vet en dakbedekking (bitumen).

 

 

   

In dit plaatje zie je een gasbrander en een grote letter C. Deze brandblusser is geschikt voor het blussen van een gasbrand  zoals: Propaan, butaan en aardgas.

 

 

 
    

In dit plaatje zie je een tandwiel en een grote letter D. Deze brandblusser is geschikt voor een metaalbrand   zoals; Magnesium, zirkonium, lithium, kalium en natrium.

     

Sinds kort is er de brandklasse F bijgekomen. Deze brandklasse is speciaal bedoeld voor vet branden van meer dan 5 kg. Je kan hem tegenkomen in bijvoorbeeld de horeca

 

Het lijkt dus of er voor elke brand een andere brandblusser nodig is maar dat is gelukkig niet zo.

De meeste brandblussers zijn geschikt voor meerdere brandsoorten (brandklassen). Kijk maar eens op een brandblusser die in de buurt hangt, waarschijnlijk staan er meerdere brandklasse plaatjes op.

Dus als er op een brandblusser "Geschikt voor A,B en C branden" staat, dan is deze geschikt voor vaste stoffen, vloeistoffen en gasbranden.

 

 

 

 

Een brandblusser bedienen

Op het etiket van een brandblusser staat meestal ook hoe je de brandblusser moet gebruiken. Dit staat er zowel in tekst als in plaatjes op.Men heeft dat gedaan zodat iemand die geen nederlands kan lezen ook begrijpt hoe de brandblusser werkt.

De werking van een brandblusser is van ieder type verschillend. meestal moet je eerst een veiligheidspin wegtrekken voordat je een knop moet inslaan of een handvat kan indrukken.

Bijna alle brandblussers worden één keer per jaar door een monteur nagekeken. De monteur kijkt de brandblusser na en verzegeld hem daarna door middel van een dun draadje met een zegelloodje. Zo kan dus iedereen zien dat de brandblusser gebruiksklaar is. Mocht er toch iemand met zijn vingers aan de brandblusser gezeten hebben dan is meestal het zegelloodje verbroken. Belangrijk is dan dat het toestel zo snel mogelijk weer gebruiksklaar gemaakt wordt.

Tevens plakt de monteur een sticker op de brandblusser met daarop de volgende gegevens;

1.Het bedrijf welke het apparaat heeft gecontroleerd

2.Het monteursnummer.

3.Wanneer is de brandblusser nagekeken.

4. Wanneer moet de brandblusser opnieuw worden gecontroleerd.

5. Het toestel is Goedgekeurd, Afgekeurd, Gevuld of Nieuw geleverd.    

 

 

Hoe blust een brandblusser.

Op welke manier een brandblusser blust hangt af van wat er in zit.

Er bestaan verschillende stoffen waarmee je een brand uit kan maken nl,

1. Water  

 De meest gebruikte stof om een brand te blussen is nog altijd water. Water is vaak in grote hoeveelheden aanwezig en kost bijna niets.

Water blust een brand omdat deze de brand sterk afkoelt.

2.Poeder 

In de wat oudere brandblusser vind je nog steeds poeder.

De blusstof poeder werd vroeger heel veel toegepast in brandblustoestellen. Poeder is simpel uitgelegd een zeer fijn gemalen zout (natriumbicarbonaat).

Wanneer je poeder op een brand spuit dan geeft dit een chemische reactie waardoor de brand uit gaat.

Tegenwoordig worden de meeste poederbrandblussers vervangen door een andere blusstof omdat poeder heel erg veel rotzooi geeft.(blaas bij je moeder maar eens 6 pakken met meel door de keuken, dan weet je ongeveer hoe het er uitziet na gebruik van een gemiddelde poederblusser)  

3.Schuim

De meeste brandblussers zijn tegenwoordig gevuld met schuim.

In de brandblusser zit dan bijvoorbeeld 5,5 liter water en 0,5 liter schuimvormend middel (een stof die zorgt dat het water gaat schuimen)

Doordat er schuim aan het water is toegevoegd blijft water drijven op bijvoorbeeld benzine.Daardoor kan er geen zuurstof meer bij de benzine komen en zal de brand uitgaan.

De meeste schuimblussers zijn geschikt voor A en B klassen branden.

Koolzuur ( CO2 ) 

Koolzuur is een gas waar bijna geen zuurstof in zit. Wanneer je koolzuur in een brand spuit dan heeft de brand niet voldoende zuurstof om te verbranden en zal de brand uit gaan.

Koolzuur wordt voornamelijk toegepast voor vloeistof branden.(Brandklasse B). Bijvoorbeeld in een snackbar voor de Frituur.

Halon

Ook halon is een blusgas en veroorzaakt in een brand een chemische reactie waardoor de brand dooft.

Echter; Halon (BCF) is een CFK ( een stof die het gat in de ozonlaag helpt vergroten) en wordt binnenkort verboden.

Halon werd vooral gebruikt voor elektrische apparatuur (Computers) en wordt voornamelijk vervangen door koolzuur.

 

Wist je al dat:

. de meeste brandblussers ongeveer 15 seconden blussen.

. een brandblusser straks niet ouder mag zijn dan 20 jaar.

. er op nog heel veel scholen Poederblussers hangen.

. poeder verschrikkelijk veel rotzooi geeft.

 

 

 

Zodra ik meer tijd heb zet ik nog meer op deze pagina,
en als je iets mist of nog wilt weten dan mag je me altijd e.mailen.
Groeten Rick.

info@brandblusserinfosite.nl

home        Brandblussershop.nl