Bron: Horeca Nederland

Checklist brandveiligheid café-barbedrijven langere termijn

Het voorkomen van brand

Organisatorisch

  • Heeft mijn bedrijf een bedrijfsnoodplan?
  • Indien ja, wordt dit plan regelmatig aan de werkelijkheid getoetst?
  • Zijn alle (ook nieuwe) medewerkers op de hoogte gebracht van dit plan?
  • Is er een complete checklist voor een afsluitronde binnen mijn eigen bedrijf. (Zie ook checklist kort periodiek)?
  • Zijn er instructies voor de uitvoering van brandgevaarlijk onderhoudswerk (dakreparatie, solderen, lassen)?

Bouwkundig

  • Zijn er (onbeschermde) brandgevaarlijke bouwmaterialen in mijn bedrijf (hout, kunststof, riet)?
  • Zijn bedrijf en woonverblijven goed brandwerend gescheiden?
  • Zijn er vluchtwegen aangebracht?
  • Zijn de afvoerkanalen (lucht, afzuiging) van metaal?
  • Is het hang- en sluitwerk op deuren en ramen van goede kwaliteit (SKG Zwaar)?
  • Is er een gas- ventilatieklep in de keuken?

Inrichting

  • Zijn er (onbeschermde) brandgevaarlijke materialen in het vaste interieur en inrichting (hout, kunststof, stoffering)?
  • Zijn er zelfdovende (metalen) afvalbakken in gebruik?
  • Zijn er brandveilige asbakken (dubbele rand) in gebruik?
  • Is er voor de opslag buiten een metalen, afsluitbare container in gebruik?
  • Zijn er brandgevaarlijke vloeistoffen aanwezig?
  • Zo ja, staan deze in een veilige (metalen) kast?
  • Worden er kaarsen gebruikt?
  • Zo ja, zijn de kaarsenstandaards veilig (metaal)?

Installaties

  • Zijn de installaties in het bedrijf aangelegd door erkende installateurs?
  • Worden de installaties periodiek onderhouden door een erkend installateur?
  • Zijn de elektrische installaties volgens NEN 3140 gekeurd door een erkend installateur (minimaal eenmaal per 3 jaar)?
  • Is alle apparatuur (ook nieuw aangeschaft) KEMA-goedgekeurd ?
  • Is de frituur installatie voorzien thermostatische beveiliging?
  • Zijn er passende deksels bij de frituurpan/ installatie?
  • Maakt u gebruik van onderhoudscontracten voor installaties en apparatuur?
  • Worden de afzuig- en ventilatiekanalen regelmatig gecontroleerd en schoon gemaakt?
  • Is er een open haard, zo ja is die het afgelopen jaar geveegd?
  • Zijn er tekenen van brandstichting geweest aan of rond het gebouw in de afgelopen periode?

Melden & Alarmeren

  • Is er een kaart met alarmnummers brandweer-politie-ziekenauto (Alarmnummer 112)?
  • Is er een kaart met de alarmprocedure voor bij de telefoon?
  • Is er een ontruimingsplan?
  • Is er een personeelsinstructie hoe te handelen bij brand?
  • Is er de afgelopen periode met het personeel geoefend, hoe te handelen bij brand / ontruiming?
  • Is er een instructie hoe het publiek wordt geïnstrueerd bij brand?
  • Zijn er automatische brandmelders?
  • Zo ja, is de alarmering en opvolging bekend?
  • Is er een sprinklerinstallatie?
  • Zo ja, is de jaarlijkse controle al geweest?
  • Is de alarmprocedure bekend?

Blusmiddelen

  • Zijn er voldoende blusmiddelen (bar, keuken, publieksruimten, magazijn)?
  • Zijn de blussers van het juiste type (brandslanghaspels en handblussers)?
  • Heeft het jaarlijks onderhoud plaatsgevonden?
  • Is er een onderhoudscontract? (bij een VEBON erkend bedrijf)
  • Is het personeel in het afgelopen jaar geïnstrueerd in het gebruik van de blusmiddelen?
  • Is daarbij ook geoefend met de blusmiddelen?
  • Is er een blusdeken in de keuken van minimaal 180X180 cm ?

 Vluchtwegen

  • Zijn er voldoende vluchtwegen?
  • Zijn de vluchtwegen goed aangegeven (transparanten)?
  • Kunnen minder validen ook gebruik maken van de vluchtwegen?
  • Kunnen de deuren onbelemmerd van binnenuit geopend worden?
  • Verkeert de noodverlichtingsinstallatie in goede staat?

Blussen en Salvage

  • Is vastgelegd wie de brandweer opvangt bij brand?
  • Is relevante informatie direct beschikbaar (plattegrond, plaats blusmiddelen etc)?
  • Is bekend waar zich speciale goederen in het bedrijf bevinden t.b.v. de brandweer?
  • Maakt de brandweer gebruik van de diensten van de Stichting Salvage?

Verzekeren

  • Zorg voor een goede financiële afdekking van de risico’s van:
  • Brand
  • Gebouwen
  • Inventaris
  • Goederen
  • Geld
  • Eigendommen van derden
  • Inbraak
  • Bedrijfsschadeverzekering